OVER DE DEELNEMERS

Hieronder vind je meer informatie over de deelnemers aan de actieweek en een link naar de sites. 

Achterhoek Cider 

Cider is een mousserend, fris en licht alcoholisch alternatief voor prosecco, rosé of witte wijn. En weer eens wat anders dan bier. Cider Drinks, gevestigd op het prachtige landgoed De Velhorst in de buurt van Lochem, maakt ambachtelijke en natuurlijke ciders van 100% onbespoten appels. Zonder toevoeging van concentraat, water, koolzuur, geur-, kleur- of smaakstoffen. Kenners en restaurants zijn van mening dat de ciders van Cider Drinks tot het topsegment horen. Cider Drinks brengt voor de proeverij op zondag 22 augustus vier ciders mee om te proeven: The merry Apple Tree Cider, MAYA Cider, Achterhoek Cider Gouden Oogst en Achterhoek Cider Land Adel. Elk heeft een eigen smaakprofiel. 

Wijngoed Montferland

Een familiebedrijf met een unieke ligging van de wijngaarden bij kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg in de glooiende heuvels van het Montferland, en in het oude buurtschap Wals bij Gendringen. In de wijnmakerij worden kwaliteitswijnen geproduceerd voor wijnliefhebbers, slijterijen en restaurants.

Het wijngoed bestaat sinds 2003 en startte met vier hectare wijngaard. In tien jaar tijd groeide het bedrijf uit een toonaangevend wijnproducent, dat nationaal en internationaal medailles in de wacht sleepte. Wijngoed Montferland maakt zowel rode, witte, rosé en mousserende wijnen zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. 

Wijngoed 't Heekenbroek

Het verhaal van dit wijngoed start in 2005, toen het echtpaar Huisman na lange tijd in de akkerbouw gewerkt te hebben, het roer omgooide. In een prachtig gebied, dicht tegen landgoed de Ulenpas aan, waar trouwens eerder ook een wijngaard te vinden was, begonnen zij met wijngoed 't Heekenbroek. In 2006 werden de eerste druivenstokken geplant en begon het avontuur. Inmiddels produceert het bedrijf wijn van zeven verschillende druivenrassen. Bij 't Heekenbroek kun je ook terecht voor een vergaderplek, daarnaast is er een sfeervolle bed and breakfast. Wijngoed Hesselink

Op een voormalig akkerbouwbedrijf werd in 2004 de wijngaard aangeplant. Door het zelf opbouwen van ervaring en kennis slaagde het wijngoed er in om vanaf 2012 exclusieve wijnen van zeer goede kwaliteit op de markt te brengen. De druiven op de wijngaard worden duurzaam geteeld. Snoeihout en restafval van druiven en wijn worden hergebruikt als bemesting in de wijngaard. Meer informatie.


Wijngaard Umdenoldensmid

Op het terrein van Wijngaard Umdenoldensmid komen alle eigenschappen van het rustieke Achterhoekse landschap samen. Te zien zijn een eigentijdse siertuin, een hoogstamboomgaard, een moestuin, houtwal en bomenrijen van beuken, eiken en linden. Verder een oude boerderij van 1825 met een oldershuus en een kruidenierswinkeltje.


In de wijngaard wordt zoveel mogelijk biologisch en milieuvriendelijk gewerkt. Restproducten worden weer verwerkt in de wijngaard. Naast wijnen worden ook likeuren gemaakt zoals peren- en vlierbloesemlikeur. Meer informatie.


Wijndomein Erve Wisselink

Wijndomein gelegen tussen Haaksbergen en Groenlo/Winterswijk, op steenworp afstand van de Duitse grens. 


In de wijngaard worden sinds 2006 druiven gekweekt. Gekozen is voor nieuwe druivenrassen die zich beter lenen voor biologische teelt dan de klassieke soorten. Ze leveren bovendien voortreffelijke wijnen op. In de eigen wijnmakerij worden zowel witte, rode, rosé en mousserende wijnen gemaakt. Meer informatie.

VERDER DOEN MEE

Wijngoed Kranenburg

Achterhoekse Wijngaard en proeflokaal, niet ver van Vorden. In de wijngaard worden op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd. Los van de wijnweek is de wijngaard het hele jaar geopend op zaterdag, in de zomer ook op donderdag. Goed om te weten: Op de wijngaard is een replica van een originele Italiaanse kegelbaan. Te boeken in combi met een rondleiding!


De Fiere Wijnakker

In het buitengebied van Zutphen ligt wijngoed De Fiere Akker. Hier staan op de eeuwenoude rivierklei van de IJssel 2.000 wijnranken van verschillende druivenrassen. De Fiere Akker ontwikkelde vier kwaliteitswijnen: Talenten, Alleen goanders, Op holt en de Brut-serie. 

De Wijnburcht

Biologisch-dynamische wijngaard en wijnmakerij met Demeter Topkeurmerk. Druivenrassen die worden ingezet zijn Cabernet Cortis en Johanniter. 

Horeca & Achterhoekse wijnen


Keunenhuis (Winterswijk)


Nel Schellekens is onovertroffen in no-waste koken met ingrediënten uit de regio. Wie gaat ‘Tafelen bij Nel’ (vrijdag, zaterdag, zondagmiddag) krijgt druif/wijn van kop tot kont, dus ook wijnblad, verjus, most e.d. Volgeboekt? Ook na de Week van de Achterhoekse wijnen blijft de wijn in het glas en op het bord. https://keunenhuis.nl/