AGENDA 

ACHTERHOEKSE GRAANDAGEN 2022

LEDEN VAN SLOW FOOD ACHTERHOEK EN LIEMERS KUNNEN HIERONDER HUN ACTIVITEIT KWIJT. NEEM HIERVOOR CONTACT MET ONS OP.

JUNI 2022

Zondag 26 juni

Algemene ledenvergadering met werklunch

11.30 – 14.00 uur 

Stadsboerin Doetinchem, Klootsemastraat 1, Doetinchem

 

Inloop vanaf 11.30 uur met koffie. De werklunch start om 12.00 uur met brood van de Stadsboerin, soep met oogst van eigen land, pesto en een gevulde salade. De kosten zijn 17,50 euro per persoon. We sponsoren hiermee de workshop Focaccia voor kinderen. Stuur ons een mailtje om je aan te melden.


Zondag 26 juni 

Zelf focaccia maken - workshop voor kinderen

14.00 – 16.00 uur

Stadsboerin Doetinchem, Klootsemastraat 1, Doetinchem


Slow Food Achterhoek organiseert samen met de Stadsboerin een workshop voor kinderen waarin focaccia wordt gemaakt van Achterhoeks graan, waarbij ook kruiden uit de tuin worden gebruikt. We maken een bloemboter met bloemen uit de eetbare-bloementuin. Het aantal kinderen dat kan meedoen is maximaal 20. De duur van de workshop is ongeveer 2 uur. Kosten bedragen 2 euro per kind. We richten ons op de kinderen uit de omgeving van de stadsboerin. Opgeven bij keuken@stadsboerindoetinchem.nl 


Dinsdag 28 juni

Achterhoek Kookt

DRU Industriepark, Hutteweg 24 Ulft


LET OP: OM VERSCHILLENDE REDENEN GAAT DIT EVENEMENT NIET DOOR. HET WORDT VERPLAATST NAAR HET NAJAAR. 


Iedereen die van koken en horeca houdt is van harte welkom op dit evenement. Van thuiskok tot aankomend horecaprofessional van gastvrouw tot sommelier. Met hart vooral het moois uit de Achterhoek en de Liemers. Er zijn wedstrijden, masterclasses en workshops voor alle niveaus: van hobbykok tot superprofs. Er is ruim aandacht voor de verrassende mogelijkheden van graan. Denk aan risotte van gefermenteerde gerst, miso van tarwe, of aan tempeh. Meer info vind je op www.achterhoekkookt.nl


Dinsdag 28 juni 

Achterhoek Kookt

DRU Industriepark, Hutteweg 24 Ulft


LET OP: OM VERSCHILLENDE REDENEN GAAT DIT EVENEMENT NIET DOOR. HET WORDT VERPLAATST NAAR HET NAJAAR. 


We lichten twee masterclasses uit: de eerste is Masterclass Proef Puur Achterhoeks Bier. ‘Een streekbier is pas een streekbier als alles uit de regio komt: graan, mout, hop,’ aldus het programma. Door brouw-expert Onno Raspe en Smaakacademie Achterhoek.


De tweede richt zich op meer variatie in de keuken. Met graan kun je veel meer dan brood en banket maken! Een risotto van gefermenteerde gerst bijvoorbeeld, miso of tempeh. Sietse Drion, sous-chef van Het Arsenaal 1309 (Doesburg) is een expert en zal je zeker inspireren.


Meld je aan via www.achterhoekkookt.nl

Vanaf 30 juni t/m 23 juli 

Graanwandelingen in de Slaege

Dinxperloseweg 26b, Silvolde

12.00 uur - 17.00 uur


Beleef de graanteelt mee! Slaege organiseert net als vorig jaar wandelingen over de akkers in de Silvoldse Slaege. Jan en Ingrid Steverink heten je welkom op

  • Donderdag 30 juni
  • Vrijdag 1 juli
  • Zaterdag 2 juli
  • Donderdag 7 juli
  • Vrijdag 8 juli
  • Zaterdag 9 juli
  • Donderdag 14 juli
  • Vrijdag 15 juli
  • Zaterdag 16 juli
  • Donderdag 21 juli
  • Vrijdag 22 juli
  • Zaterdag 23 Juli.


Op de donderdag en vrijdag starten we om 18.00 uur, op zaterdag om 14.00 uur. Alle activiteiten zijn buiten. De  ijzerhoudende zavelgrond is oranjebruin, dus draag geschikte lage schoenen/laarzen. De loopafstand is slechts 500 meter. Geschatte duur van de rondleiding is 2,5 uur met uitloop…. 


Over het programma in wijze van inschrijving melden Jan en Ingrid het volgende: 

We geven een inkijkje in onze wijze van telen van diverse gewassen, biodiversiteit, zaaien van akkerranden en onze ‘boeren 2.0’ toekomstvisie.'


Wijze van aanmelden

Je kunt je inschrijven voor een bepaalde datum, waarbij wij een maximum hanteren van 30 personen per wandeling. Stuur ons een mail voor aanmelding. Wij bevestigen je komst en vullen dit aan met onze adresgegevens en routebeschrijving. Er zijn geen kosten verbonden aan deze wandeling. Wel zouden wij het leuk vinden als je eigengebakken brood/pizza/crackers e.d. meeneemt, zodat andere bezoekers dit kunnen proeven en keuren en er ideeën kunnen worden uitgewisseld.


Uiteraard zorgen wij voor wat drankjes en ‘wat te pruuven net als vrogger ‘…..


Wil je Slaege meel of bloem bestellen? Maak dat dan uiterlijk 3 dagen voor je komst aan ons kenbaar.

Stuur ons een mailtje.

 

SEPTEMBER / OKTOBER 2022

Maandag 24 oktober

Achterhoekse graandagen: de volgende stap

12.00 uur - 17.00 uur

DRU Industriepark, Hutteweg 24 Ulft


Slow Food Achterhoek organiseert voor leden en overige belangstellenden een informatieve middagbijeenkomst voor alle professionals en overige geinteresseerden die volgende stappen willen zetten in graanteelt en-verwerking. Met thematafels en speeddating is volop ruimte om kennis en contacten uit te breiden, en plannen om te zetten in actie. Wie hieraan wil bijdragen wordt van harte uitgenodigd zich te melden bij friederike.kleijn@gmail.com.


December, datum nog onbekend

Uitreiking gouden slak 2022


Onze agenda voor de winter is nog niet bekend. Wel zullen we - na de eerste succesvolle uitreiking van de gouden slak in 2021 graag weer een slakje uitreiken aan het meest aansprekende inititiatief op voedselgebied in de Achterhoek in 2022.

EROP UIT

KARAKTERISTIEKE WIJNROUTES


ACHTERHOEK TOERISME heeft een aantal prachtige, nieuwe fietsroutes samengesteld die u langs Achterhoekse wijngaarden voeren. Een groot aantal van hen doet ook mee aan de Week van de Achterhoekse wijnen. Bij de VVV's kunt u de nieuwste routes ophalen. 

ALLE TIPS OP EEN RIJ


Fietsen, wandelen, proeven, overnachten: in deze brochure van Achterhoek Toerisme vindt u alle tips, routes en arrangementen op een rij die u laten kennismaken met de Achterhoek als aantrekkelijke wijnregio.

THUIS: LEESVOER

DE ARK VAN DE SMAAK


In dit boek lees je de geschiedenis en verhalen van honderd oude, Nederlandse voedselsoorten, rassen en gewassen die horen bij ons landschappelijk en cultureel erfgoed. Het prachtig geïllustreerde boek, waarin ook Gelderse producten zijn opgenomen, kost 29,99 euro. Te bestellen via slowfood.nl/webshop/

SMAAKBOEKEN


Slow Food lid Maurits Steverink, de drijvende kracht achter de Smaakacademie Achterhoek, heeft samen met schrijver Michel Bussink twee boeken uitgebracht over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers. De informatieve boeken, getiteld Alles van het Dier en Alles van de Grond, zijn geïnspireerd op het gedachtegoed van de Slow Food beweging. Het voorwoord is geschreven door de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini. De boeken zijn bijna uitverkocht. Per stuk kost het boek 24,94 euro, samen kosten ze 49,90 euro exclusief verzendkosten. Speciaal voor leden van Slow Food geldt een korting. Wie beide boeken aanschaft, betaalt 37,50 euro. Dat is exclusief verzendkosten. Afhalen is gratis én leuker! Meer info op truefood.nl